Archive Portal Europe

zondag 2 mei 2010

De derde dag

Mijn derde dag begon met een sessie over some things and no things door Evert Florijn en Gary Brannan. Zij gingen in op de nieuwe media en de wezen ons op het feit dat archivarissen moeten veranderen in wereld waarin informatie niet meer tastbaar is: "if it's not tangible it doesn't mean it's not important". Helemaal waar, doch er miste wel een stukje. In elke discussie over 2.0 en andere 'nieuwe' media mis ik het waardering & selectievraagstuk. Het is waar dat we te maken hebben met fundamenteel andere archiefstukken, maar het gaat nog altijd om archiefstukken. Waardering & selectie horen daar bij. In andere woorden: het feit dat we veel meer kunnen vastleggen, wil nog niet zeggen dat we dat ook moeten doen. Gelukkig kwam Charles Jeurgens daar nog op terug in zijn verhaal over Appraisal between risk and choice. Kwam het toch nog goed ;-)

Iemand die ook over 2.0 heeft geschreven is Steve Bailey en hij verzorgde een keynote na de lunch. Hier had ik erg naar uitgekeken omdat ik ook heb genoten van zijn boek. Hij stelde niet teleur. Hij bracht een stevige stelling: "the future of digital preservation lies with Google" en stelde daarbij natuurlijk meteen de vraag of dit nu ook de bedoeling is... Het argument was vrij eenvoudig: Google centraliseert op het web. Steeds meer mensen, bedrijven en ook overheden maken gebruik van de diensten van Google en slaan hun informatie op in de cloud. Dit is op zich geen probleem, maar betekent wel dat het Google is die deze informatie beheert en behoudt. En Google heeft terecht andere belangen. Bailey stelde dan ook dat wij onze verantwoordelijkheid moesten nemen in de cloud... Hoe we dat gaan doen? Houd zijn blog maar in de gaten.

De dag eindigde met een galadiner mét dresscode.

Het eten was heerlijk, maar de traditionele jodelmuziek had voor mij niet gehoeven. Maar gelukkig overheerste de gezelligheid. Na het diner ben ik met een aantal Vlaamse collega's door de stad gaan wandelen en hebben we een aantal prangende archiefkwesties opgelost onder het genot van enkele welgeplaatste pressions.3 opmerkingen:

 1. En uit welke film citeer je nu met die foto op het toilet? Is het iets van Scorsese, of Tarantino?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goodfellas.. Scorsese natuurlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster"

  Leuke stelling van Bailey want hoe hard we ook juichen wat Google allemaal wel niet mogelijk maakt... Kan enig tegengewicht natuurlijk absoluut geen kwaad!

  BeantwoordenVerwijderen