Archive Portal Europe

maandag 24 mei 2010

Altijd maar weer een label op dingen willen plakken

Het is weer verkiezingstijd: debatten, posters en veel, heel veel labels. Socialist, liberaal, populist, christen, Henk of Ingrid. Iedere deelnemer aan het politieke debat krijgt onherroepelijk een stempel opgedrukt. Dat die classificaties vaak de plank misslaan doet vaak niet ter zake. Neem bijvoorbeeld de labels Henk en Ingrid. Henk en Ingrid staan in het PVV psyche bekend als de normale man en vrouw, die bijkans schreeuwen om premier Geert. Dat een ander –niet in het minst Henk en Ingrid zelf- hen kan zien als potentiële D66 of Groen Links stemmers doet daar niets aan af. Henk en Ingrid hebben als labels een bepaalde connotatie gekregen. Elk label, elke tag, elke beschrijving is dan ook context afhankelijk. Tagging alleen leidt dus niet automatisch tot betere ontsluiting, maar geeft je zoals Ton de Looijer al zegt wel inzicht in het perspectief van de gebruiker.

Delicious is daarom voor mij vooral handig om te zien wat vrienden en collega’s belangrijk of interessant vinden. Hun context ken ik waardoor hun tags ook betekenisvol zijn voor mij. Om die reden zijn we binnen het huidige programma Beleid (waar ik tijdens de transitie nog deel van uitmaakte) ook begonnen met Delicious om elkaar op de hoogte te houden van interessante websites.

Dat zoiets voor gebruikerscommunities met hun eigen onderzoeksjargon ook goed werkt, lijkt mij evident.

1 opmerking:

  1. Wat dat betreft zijn die tag-spelletjes aardig waarin naar consensus gezocht wordt voor een begrip. Zijn er meerderen die een specifieke tag toekennen, dan zal die wel dichter bij de 'waarheid' liggen.

    Niets immers zo subjectief als begrippen en het kader waarin je die gebruikt...

    BeantwoordenVerwijderen