Archive Portal Europe

woensdag 28 april 2010

Praktische zaken


Het laatste nieuws hier is de ‘overwinning’ van Inter. Slecht nieuws dus. Ik haal de jongens nooit meer in bij de Uefa Fantasy Champions League. Gelukkig heb ik vandaag al een ander hoogtepunt gehad. Om 12:00 mochten collega B. en ik namelijk aan de slag: “Post-custodial approaches at work in the Netherlands”. Een duo presentatie.


Beiden waren we eerlijk gezegd toch zenuwachtiger dan verwacht. De zaal zat dan ook voller dan verwacht en we hadden bepaalde verwachtingen gewekt. We hebben ons best gedaan. Ons verhaal ging over de inspanningen die we leveren met het ministerie van BZK en het Kadaster. Theorie en praktijk. We hadden een overvol programma en hadden dan ook de grootste moeite om ons binnen de tijd te houden. We liepen 7 minuten uit en ondanks onze eigen zenuwen, het noemen van post-cusfodial approaches en minifries of the Inferior waren de reacties positief. Onze boodschap was overgekomen. Vooral het feit dat we ingingen op de “lessons learned” werd erg op prijs gesteld.

Dat is misschien ook het thema van ECA. Theorie verbinden met de praktijk of zoals tijdens de openingsceremonie werd gezegd: “we must overcome practical issues.”Het congres steekt ook in alle opzichten in op de praktijk. Alle 650 deelnemers zijn zich bewust van de praktische issues van het digitale archiveren en beseffen ook dat “e-archiving is something of the present, not the future”. Het congres trapte af met onze eigen emeritus hoogleraar Eric Ketelaar die ons wees op de veranderde verantwoordelijkheden van de archivaris. Op een vraag uit het publiek wat ons archivarissen onderscheid van informatiemanagers of ICT-ers had hij dan ook een duidelijk antwoord: “wij zijn verantwoordelijk voor het gehele continuüm van het record. De context. Niet alleen voor de individuele stukjes informatie. Het congres is begonnen.

2 opmerkingen:

  1. Commentaar van mijn baas:
    "Congres inmiddels echt begonnen paar goede voordrachten aangehoord, paar mindere en ook enkele 'bekende'. Die van yap en ballaux was heel goed."

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk je posts vanaf de ECA2010 te lezen. Komen de presentaties ook nog beschikbaar? Vast wel...

    BeantwoordenVerwijderen