Archive Portal Europe

donderdag 22 september 2011

Back to the future

Soms lijkt het alsof de tijd hier stil is blijven staan. Dit geldt zeker voor de havenstad Beira. Het lijkt alsof de stad in een soort tijdcapsule heeft gezeten. Een capsule met scheurtjes. Het voelt namelijk alsof er rond 1954 is besloten niets meer aan onderhoud te doen. Dit is tragisch genoeg misschien ook wel het geval want tijdens de vrijheidsstrijd en de daaropvolgende  burgeroorlog (al is dat gezien de grote buitenlandse bemoeienis niet echt de juiste term) zijn grote delen van het land jarenlang letterlijk afgesloten geweest van de rest van de wereld.

Wat je ziet is dan ook een ongelooflijk vervallen stad, maar wat een pracht! Overal waar je kijkt art-deco, op elke hoek een juweel. Hoogtepunt was het bezoek aan restaurant Pique Nique, waar naast het interieur ook de obers (met zwarte das en wit overhemd) uit die vervlogen jaren stammen. Klasse. Het klinkt wat koloniaal, maar Beira was een onverwacht bezoek aan het verleden.

Hoe anders is Nampula, onze transitstad in het noorden. Hier heeft men ook alles gelaten voor wat het was, maar de enige charme van deze stad is het vliegveld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten