Archive Portal Europe

zondag 29 augustus 2010

Archief twee-punt-nul

Wat levert Archief 2.0 op voor de archivaris. Niet zo bar veel als we moeten afgaan op het aantal reacties op de discussie “Wat heeft Archief 2.0 voor 700 leden opgeleverd?”. Gelukkig is de werkelijkheid minder hard. Archief 2.0 is namelijk geen ding. Het gaat niet om specifieke sites, communities of instrumenten. Het gaat om positieve houding naar de buitenwereld toe. Niet alleen brengen, maar ook halen. Niet alleen, maar samen. In dat opzicht sluit ik mij dan ook aan bij het Manifest voor de archivaris 2.0. Die houding brengt en gaat de archivaris veel plezier brengen. Kijk maar naar de verschillende dingen die hier de revue zijn gepasseerd. Stuk voor stuk maken zij het werk leuker, interessanter en beter.

We moeten denk ik wel oppassen om niet in de valkuilen van 2.0 te vallen. Niet alles dat glinstert is goud. Als archivaris sta ik in de eerste plaats voor vindbaarheid, interpreteerbaarheid, authenticiteit, volledigheid, leesbaarheid en exclusiviteit. Die voorwaarden moeten vervuld worden naast de nieuwe waarden van 2.0. Beide zijn gelijkwaardig. Is Archief 2.0 namelijk niet gebouwd op de fundamenten van 1.0?

1 opmerking:

  1. Niks aan toe te voegen. Volgens mij heb je het al meerdere malen (terecht) aangestipt. Doel op zich moeten al die nieuwigheden uiteraard niet zijn maar in dienst van (bijvoorbeeld) de vindbaarheid of interpreteerbaarheid heb ik grootse verwachtingen :-)

    BeantwoordenVerwijderen